Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 (cobalamine) is een in water oplosbare vitamine die je normaal binnenkrijgt uit dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Vitamine B12 is betrokken bij een aantal processen in het lichaam:

 • Extra energie

  B12 helpt energie vrij te maken uit de voeding. Vitamine B12 helpt ook vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan een fit gevoel.

 • Weerstand

  Ondersteunt het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand.

 • Cognitieve functies

  Goed voor het geheugen, concentratievermogen en de gemoedstoestand. Zo zit je lekkerder in je vel!

 • Het zenuwstelsel

  B12 zorgt voor een optimale werking van het zenuwstelsel en de hersenen.

 • Bloedfuncties

  B12 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen. Deze zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren.

 • Celdeling

  Speelt een rol in de celdeling, zodat weefsels gevormd kunnen worden.

B12 op peil houden

Voldoende B12 in het lichaam is dus essentieel om zowel fysiek als mentaal goed te blijven presteren. Je kunt de natuurlijke voorraad B12 in het lichaam nu aanvullen met de Pronofit B12 Neusspray. De neusspray bevat  vitamine B12 in hoge dosering en wordt door de gepatenteerde Epiteq technologie uiterst effectief via de neus opgenomen. Zo verhoog je gemakkelijk de B12-spiegel!

Hoe wordt het B12-niveau beïnvloed?

Niet iedereen geniet van dezelfde gezonde B12-voorziening in het lichaam. De belangrijkste factoren zijn hierin:

 1. Dieet: mensen die geen dierlijke producten eten, zoals vegetariërs en vooral veganisten, krijgen weinig tot geen vitamine B12 binnen.
 2. De opname via het maag-darmkanaal: B12 in voedsel is voor de opname sterk afhankelijk van een eiwit in de maag, genaamd “intrinsieke factor”. Intrinsieke factor is een onderdeel van het maagsap dat gemaakt wordt door het maagslijmvlies. Het komt voor dat het lichaam weinig (of zelfs geen) intrinsieke factor aanmaakt, wat de opname van B12 belemmert. Het is bekend dat dit met name op op latere leeftijd (vanaf 50 jaar) vaak voorkomt, namelijk bij 1 op de 4 personen.
 3. Aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling: ook nadat B12 door intrinsieke factor aan het lichaam wordt ‘overgedragen’, blijft B12 afhankelijk van veel specifieke processen om goed opgenomen te worden en te functioneren. Verstoring van die processen door genetische afwijking kan ervoor zorgen dat aanvullende B12 goed kan zijn.
 4. Het gebruik van bepaalde middelen: gebruik van bepaalde medicijnen, (waaronder maagzuurremmers) lachgas (distikstofoxide) en alcohol hebben een negatieve invloed op de beschikbare B12 in het lichaam, door verstoring van opname dan wel versnelde afbraak of afvoer ervan.

© Copyright - Pronofit Vitamine B12 Neusspray
BTW-nummer NL 80 92 06 353 B02 - KvK-nummer 24277827