EXPERTS VERTELLEN OVER VITAMINE B12

 • ‘Meer vitamine B12 nodig dan aanbevolen’ (Volkskrant 19 juni 2012)

  Gezonde volwassenen hebben mogelijk veel meer vitamine B12 nodig dan wordt aanbevolen. Dat concludeert voedingswetenschapper Esmée Doets in haar proefschrift waarop ze aan Wageningen Universiteit is gepromoveerd. Een gebrek aan vitamine B12 wordt in verband gebracht met tal van klachten. Honderdduizenden mensen zouden daardoor ‘niet scherp’ zijn (vergeetachtig, moe, duizelig) of zelfs ernstig ziek worden. Lees hier het volledige artikel

 • ”Beter bij met B12” (Volkskrant 8 december 2001)

  Een neusspray zou uitkomst kunnen bieden, maar de farmaceutische industrie wil er niet aan…. Drs. Dieneke van Asselt (klinisch geriater bij het Radboudumc): Om met die extra toediening te beginnen: vitaminen zijn goedkoop. Puur omdat een arts B12 injecties moet geven, wordt de behandeling relatief duur en belastend voor de patiënt. Er is een methode ontwikkeld, waarmee de vitamine via een neusspray kan worden toegediend. Uit mijn onderzoek blijkt deze goed te

  werken. De industrie wil de spray echter niet in productie nemen omdat ze te goedkoop is’, zegt Van Asselt, die zich ergert zich aan zo’n blokkade van eenvoudige middelen. Lees hier het volledige artikel

 • ‘Er gaan mensen dood aan een tekort aan vitamine B12’ (VROUW 20 september 2018)

  Hajo Auwerda (zeer ervaren internist-hematoloog bij B12-kliniek Nederland):

  “Vitamine B12 speelt een cruciale rol voor de energiehuishouding. Daarnaast zorgt B12 voor de aanmaak van DNA in alle cellen. Simpel gezegd; zonder B12 ga je dood.

  Mensen die nog niet weten dat ze een B12-tekort hebben, lopen de deur bij hun huisarts vaak plat met allerlei vage problemen als een slecht geheugen, tintelingen en slaapproblemen. De oorzaak wordt echter vaak in een andere hoek gezocht. Een langdurig tekort aan vitamine B12, heeft invaliderende gevolgen. Mensen krijgen fibromyalgie, kunnen niet meer lopen, niet meer zelfstandig eten… Eigenlijk bijna niets meer.

  Ik weet duizend procent zeker dat er een heleboel mensen rondlopen met een verkeerde diagnose als dementie of reuma, terwijl ze eigenlijk gewoon een B12 tekort hebben. Omdat ze niet het idee hebben dat de huisarts ze helpt, gaan ze zelf aanmodderen. Zo kopen patiënten tabletten die niet werken en stappen ze daarna over op injecties , die je voor 25 euro per kwartaal onder toeziend oog kan krijgen. De ‘maar’ is dat je dan een verwijzing van de huisarts nodig hebt en dat die vaak niet wordt gegeven.

  “Tot op de dag van vandaag overlijden er mensen aan de gevolgen van een B12-tekort. Experimenteren met B12 kan nooit kwaad. Van paracetamol kun je teveel innemen, maar een teveel aan vitamine B12 plas je gewoon uit. Baat het niet, dan schaadt het niet!

  B12 is voor de medische wereld financieel niet aantrekkelijk en dus wordt er liever geïnvesteerd in medicijnen die meer opbrengen. Er zou veel meer aandacht, tijd en geld voor moeten zijn, want B12-tekort is een wereldwijd probleem. Er moet gewoon iets gebeuren, en snel ook. Lees hier het volledige artikel

BLOGGERS OVER DE B12 NEUSSPRAY

De Pronofit vitamine B12 neusspray is getest door verschillende bloggers. Op hun website beschreven ze hun positieve ervaringen.

Een neusspray als supplement? Voor ons op de redactie was dat nieuw. Een neusspray blijkt echter een heel effectieve en makkelijke manier te zijn om vitamine B12 binnen te krijgen. Je neusslijmvlies is namelijk zeer goed doorbloed, waardoor de B12 meteen je bloedbaan in gaat. Hierdoor ben je niet afhankelijk van eventuele opnameproblemen in je maag en darmen. Ook fijn: neusspray is minder duur dan andere supplementen. Des de meer reden om het te proberen. Dit ervaarde ik: De neusspray gebruikte ik ’s ochtends. Die dag voelde ik me goed en energiek. Nu weet ik natuurlijk niet 100% zeker of dat echt door de neusspray kwam, maar het was in ieder geval een goed teken! Ik ga zeker door met de neusspray. Als vegetariër gebruik je de neusspray idealiter drie keer per week, dus dat ga ik ook doen. Ik ben enthousiast!

Tijd om de neusspray te gaan testen! Om eerlijk te zijn was ik eerst wel een beetje sceptisch, omdat het een neusspray is. Zijn neussprays niet hartstikke verslavend? Gelukkig kreeg ik daar al snel een antwoord op. De neusspray is puur en alleen bedoeld om je B12-spiegel te verhogen en bevat dus geen schadelijke of verslavende stoffen. Ik vergeet vaak om een vitamine B12 pilletje te slikken, daarom vind ik deze neusspray echt een uitkomst. Het feit dat je niet elke dag hoeft te sprayen maakt mij vrolijk. En makkelijker dan een spray in je neus wordt het niet, ideaal! Ik heb de neusspray nu een tijdje in gebruik en ben er erg blij mee. Geen gedoe meer met dagelijks pilletjes slikken en bovendien voel ik me gezonder en fitter dan ooit.

© Copyright - Pronofit Vitamine B12 Neusspray
BTW-nummer NL 80 92 06 353 B02 - KvK-nummer 24277827