AANDACHTSGROEPEN

Aandachtsgroepen

Een gemiddeld gezond persoon met een normaal dieet heeft voldoende aan één spray per week. Er bestaan verschillende groepen waaraan wordt aangeraden extra vitamine B12 in te nemen. Factors als leeftijd, dieet, leefstijl en de werking van de maag en darmen spelen hierbij een grote rol. De grootste aandachtgroepen zijn:

  • Vegetariërs en veganisten

  • Ouderen (55+)

  • Personen met verstoorde spijsvertering

  • Mensen die vaak lachgas en/of alcohol gebruiken

Toelichting aandachtsgroepen

Vegetariërs en veganisten
Vegetariërs en met name veganisten krijgen via het dieet minder vitamine B12 binnen. Vitamine B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten (vlees, vis, eieren, zuivel). Sommige plantaardige voedingsmiddelen zijn tegenwoordig zogezegd verrijkt met B12, maar het is lastig te bepalen of de concentraties voldoende zijn voor gezonde voeding.

Vijftigplussers
Het is inmiddels bekend uit de medische wetenschap dat er op latere leeftijd een kans ontstaat op verminderde opname van diverse voedingsstoffen, waaronder vitamine B12. Vijftigplussers wordt dan ook vaak aangeraden om B12-supplementen te nemen. De maag en darmen functioneren naarmate men ouder wordt steeds minder goed.

Personen met een verstoorde spijsvertering
Om hydroxycobalamine (= vitamine B12) vrij te maken uit het voedsel en op te nemen in het lichaam is er een reeks van stappen nodig die begint in de maag en eindigt in het transport vanuit de darmen naar het bloed. Van belang zijn onder andere de zuurgraad per locatie, maar ook een combinatie van bindings- en transporteiwitten. Personen met een bekende verstoring van de maag- of darmfunctie kunnen dus baat hebben bij een neusspray.

Lachgas en alcoholgebruik
Frequent recreatief gebruik van lachgas en/of alcohol heeft directe invloed op de B12-spiegel. Lachgas (distikstofmonoxide, N2O) versnelt de afbraak van vitamine B12 in het lichaam. Bij langdurige overmatige alcoholconsumptie ontstaat vaak een tekort aan meerdere vitaminen door bijkomstige factoren zoals slechte eetgewoonten maar ook chronische ontsteking van het maag-darmslijmvlies, die de opname van B12 verstoren.

© Copyright - Pronofit Vitamine B12 Neusspray
BTW-nummer NL 80 92 06 353 B02 - KvK-nummer 24277827